Conducerea Grupului de Acțiune Locală (GAL) Freidorf s-a întâlnit marți 10 decembrie cu dascălii din zona pe care o reprezintă interesați de finanțările ce le poate oferi  grupul unităților școlare. Și fondurile nu sunt deloc de neglijat. Grupul de Acțiune Locală (GAL) Freidorf a fost înființat acum doi ani pe mecanismul de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității. El are în componență cartierele: Iosefin, Freidorf, Calea Șagului, Dâmbovița și Fratelia. Acestea sunt comunitățile pe care GAL Freidorf le reprezintă în cadrul strategiei. Conducerea Gal Freidorf a fost reprezentată de președintele Alexandru Iovescu, managerul Nicoleta Roșu și Adrian Lungu, manager de proiect.

Este vorba despre o strategie care a fost selectată de finanțatori, de Ministerul Fondurilor Europene cu o valoare de șapte milioane de euro, cu o componentă împărțită în două. Trei milioane jumătate de euro prin programul operațional regional POR care sunt finanțări dedicate autorităților publice locale pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale, sanitare, rutiere și infrastructură urbană care noi le reprezentăm și din zona urbană marginalizată care sunt finanțări dedicate autorităților publice în speță municipiului Timișoara și încă trei milioane jumătate care sunt finanțări prin programul operațional capital uman. Acestea sunt dedicate investițiilor soft, pentru comunității din zonele noastre și comunității rrome. Anul acesta avem deschisă deja o linie de finanțare, măsura 7 din cadrul regiei noastre de un milion de euro în care beneficiarii acestei finanțări vor fi administratori de schemă care vor dezvolta o schemă de ajutor de minimis prin programul Start Up pentru ajutorarea comunității din cadru GAL pentru a-și face cursuri de antreprenoriat și a-și dezvolta afaceri care să-i ajute să se integreze mai bine în cadrul comunității și în mediul de bussines și a-și dezvolta lucrurile pe care dânșii le pot întreprinde“, spune președintele GAL Freidorf, Alexandru Iovescu.

A doua finanțare pe care o va deschide pe 20 decembrie GAL Freidorf este construcția unui centru multifuncțional doar pe teritoriul GAL. Aici beneficiarii sunt doar autoritățile publice locale.

Primăria Timișoara ar putea să acceseze această finanțare și să dezvolte un centru multifuncțional într-un cartier din teritoriul GAL în care să se dezvolte acțiuni educaționale, sociale, culturale, unde comunitatea poate să se unească și să dezvolte diferite activități pentru ONG-uri, pentru școli, diverse activități. Oamenii sunt destul de receptivi. Chiar astăzi (n.r. marti 10 decembrie) avem o întâlnire cu profesorii din GAL, cei care au răspuns invitației noastre și o să avem o discuție legată de finanțările pe care GAL le poate oferi unităților școlare și ce nevoi au dânșii.  Noi o să le explicăm care ar fi mecanismul, ghidul în varianta consultativă și ei să poată să își facă o idee mai din timp de ce nevoi au și ce soluții am putea să oferim noi ca și finanțare prin intermediul grupului, astfel când deschidem sesiunea de finanțare lumea să fie informată și sa știe ce se poate finanța pentru a identifica mai bine soluții la problemele pe care le au“, mai spune Iovescu.